ACNE BEHANDELING

Met een acne behandeling worden puistjes, oneffenheden, mee-eters en littekens behandeld door een van onze professionele dermatologen en huidtherapeuten. Om een optimaal resultaat te behalen, werken wij met een behandelplan op maat. Voorafgaand aan de behandeling onderzoeken we de huid, waarbij we uw huidtype bepalen en inschatten in welke mate de acne actief is. De vervolgbehandeling kan bestaan uit in- of uitwendige medicatie, reinigingsinstructies, huidtherapie of een combinatie van deze methodes.

acne1

Om meer duidelijkheid te geven over een acne behandeling bespreken wij het ontstaan van acne, de verschillende behandelmethoden en de kosten en vergoeding van de behandeling. Tevens geven wij tips en adviezen voor een stralende huid.

WAT IS ACNE EN HOE ONTSTAAT HET?

Acne – ook wel acne vulgaris genoemd – is het meest voorkomende huidprobleem ter wereld. Patiënten die last hebben van de huidaandoening bestempelen acne zelfs als een van de vervelendste huidproblemen. We spreken van acne wanneer de poriën zijn verstopt met talg, bacteriën en vetzuren. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid, waardoor rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen ontstaan.

acne2Het is goed om te weten dat iedereen talg en talgklieren heeft. De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Deze klieren produceren talg om de huid soepel te houden. Bij een overmatige talgproductie raken de openingen van de haarzakjes waar het talg in uitkomt verstopt, waardoor acne ontstaat. Vrijwel iedereen krijgt in zijn jeugd te maken met deze huidaandoening, maar ook veel volwassenen kampen met het huidprobleem. De heftigheid van acne varieert echter per persoon: de een heeft slechts een paar onopvallende pukkeltjes, terwijl de ander een uitgebreide aandoening heeft waarbij er puistjes ontstaan op de neus, het voorhoofd en de wangen. Deze pukkels en puistjes kunnen ook op de rug, schouders, hals en nek voorkomen. Tevens kunnen er pustels en infiltraten in de huid ontstaan die vrij pijnlijk en groot kunnen zijn.

WAT KUNT U VERWACHTEN VAN EEN ACNE BEHANDELING?

Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op een acne behandeling leggen wij uit wat u kunt verwachten. Wij hebben de behandeling onderverdeeld in vier stappen:

acne3

STAP 1: EEN VRIJBLIJVEND CONSULT

Acne kan op diverse manieren behandeld worden. Om ervoor te zorgen dat we het probleem op de juiste manier aanpakken, onderzoeken we uw huid zorgvuldig. Aan de hand van de uitkomst hiervan stellen we een behandelplan op. Hierin staat onder andere welke producten u thuis dient te gebruiken en wat u thuis moet doen om de huidbehandeling te ondersteunen. Eventueel kunnen we medicijnen aanbevelen voor een optimaal resultaat, hiervoor werken onze dermatologen en huidtherapeuten nauwkeurig samen. De behandeling van acne zal worden vergoed door de zorgverzekering als u een verwijsbriefje heeft van de huisarts. Van jeugdpuistjes tot acnelittekens, bij Polikliniek de Blaak behandelen we acne op elke leeftijd.

STAP 2: DE ACNE BEHANDELING

Naar aanleiding van het intakegesprek en de huidanalyse adviseert de dermatoloog een of meerdere behandelingen. Om ervoor te zorgen dat u een duidelijk beeld heeft bij de diverse behandelingen hebben wij deze kort voor u samengevat.

DIEPTEREINIGING

Het accent van een acne behandeling door de huidtherapeut ligt op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads en whiteheads (mee-eters) verwijderd met behulp van een dun, klein naaldje. Het doel van de dieptereiniging is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen. Nadat de acne verminderd of verholpen is, kunnen er in enkele gevallen wat littekentjes achterblijven of is er een grove huidstructuur te zien.

MEDICATIE

Om de acne zo snel mogelijk te verhelpen, kunnen we in combinatie met de behandeling medicatie voorschrijven. Bij Polikliniek de Blaak maken wij gebruik van de volgende soorten medicijnen:

  • Medicatie om talgvorming te verminderen
  • Ontstekingsremmende medicatie
  • Medicatie tegen de groei van bacteriën
  • Medicatie tegen abnormale verhoorning van de afvoergangen van de talgklier

MICRODERMABRASIE

Net zoals bij de peeling wordt door middel van kristallen de bovenste huidlaag – bestaande uit dode en oude huidcellen – verwijderd. Met deze methode kan de huid (in tegenstelling tot bij de peeling) plaatselijk en intensief behandeld worden. Doordat het apparaat gesloten en steriel is biedt microdermabrasie uitkomst bij actieve acne.

LASERBEHANDELING

Wanneer de acne rustig is of zelfs helemaal is verholpen, kunnen de littekentjes met een intensieve laserbehandeling behandeld worden. Bij de fractionele CO2-laser wordt per behandeling een deel van de huid vervangen, waardoor in een paar behandelingen de hele huid wordt vernieuwd. Dit zorgt ervoor dat de huid een betere structuur en spanning krijgt. Een laserbehandeling is zeer geschikt voor de behandeling van acnelittekens, grove poriën, fijne rimpels en pigmentvlekken.

CHEMISCHE PEELING

acne4Een chemische peeling verwijdert de bovenste huidlaag. Een diepe peeling is zeer geschikt voor het behandelen van acnelittekens. De gehele bovenste huidlaag wordt vernieuwd. De hersteltijd van een diepe peeling is enkele dagen.

STAP 3: HUIDVERBETERINGS- EN PRODUCTADVIES VAN DE DERMATOLOOG

Omdat acne een chronische aandoening is, dient de behandeling een langere tijd voortgezet te worden. Ondanks dat de acne niet volledig geneest, zorgen we ervoor dat de huidaandoening rustig wordt. Met behulp van de juiste behandeling, medicatie en producten verbeteren we samen met u uw huid. Een van onze huidtherapeuten zal u dan ook adviseren wat betreft het reinigen en verzorgen van uw huid om uw huidconditie te verbeteren.

STAP 4: EEN STRALENDE EN GOED AANVOELENDE HUID

Naarmate het aantal behandelingen vordert, zult u het eerste resultaat zien. Vaak is het effect zichtbaar na ongeveer één maand. Het is hierbij wel belangrijk dat u de instructies van de dermatoloog nauwlettend opvolgt en de voorgeschreven medicatie inneemt. Het resultaat varieert per persoon: bij de ene patiënt is er een groot verschil te zien na één behandeling, terwijl het bij een andere patiënt meerdere maanden kan duren voordat het resultaat zichtbaar is.

DE DUUR VAN DE BEHANDELING

De duur van de behandeling is afhankelijk van het verloop van het genezingsproces. In het begin van de behandeling zal de behandelingsfrequentie hoog liggen en kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de huid iedere week of om de twee weken te behandelen. De behandelingsfrequentie neemt af naarmate de conditie van de huid verbetert.

Categories: Behandeling